Skip to main content

godina od predsjedničkih izbora

Pavićević za ADRIU: Pad Đukanovića smanjio podjele

Pavićević za ADRIU: Pad Đukanovića smanjio podjele


Smanjenje društvenih podjela, stvaranje nove generacije uticajnih političara i pad rejtinga Demokratske partije socijalista obilježilo je proteklih godinu od predsjedničkih izbora, kazao je za Adria Televiziju politikolog Vladimir Pavićević.
Smanjenje društvenih podjela, stvaranje nove generacije uticajnih političara i pad rejtinga Demokratske partije socijalista obilježilo je proteklih godinu od predsjedničkih izbora, kazao je za Adria Televiziju politikolog Vladimir Pavićević.


Pavićević za ADRIU: Pad Đukanovića smanjio podjele
Foto: Adria

Od drugog aprila prošle godine, kada je sadašnji predsjednik Crne Gore Jakov Milatović odnio ubjedljivu pobjedu na predsjedničkim izborima, i tako okončao 30-godišnju vladavinu Mila Đukanovića, uočljive su brojne pozitivne promjene u društvu, navodi Pavićević.

„Mi smo definitivno u post-đukanovićevskoj eri. To znači da je uticaj Mila Đukanovića i njegove Demokratske partije socijalista danas u crnogorskoj politici minimalan. To je sa stanovišta velikog broja građana izuzetno dobra stvar”, rekao je on.

Smatra da je upravo manji uticaj Demokratske partije socijalista doprinio smanjenju podjela u društvu, što je bio višedecenijski problem.

„Premošćene su neke podjele. Vi sada od najvećeg broja političkih aktera imate poruke koje se prije svega tiču podizanja životnog standarda i razumijevanja. Ostala je još samo jedna struja iz koje se šalju poruke podjela, a to je upravo Milov DPS. Međutim, budući da su oslabili, onda su i te podjele koje su bile dubinske u njihovo vrijeme sada smanjenje, što je svakako dobro”, kaže Pavićević i dodaje da je jednako važna i nadolazeća generacija političara na odgovornim funkcijama.

„To znači da imamo i prekompoziciju što se tiče stranačke scene, neke nove stranke koje postaju sve jače. Neke stare formacije doživljavaju jednu vrstu transformacije. Ja očekujem da će u naredne četiri godine stranačka i ukupna politička scena imati dodatnih promjena, te da ćemo za pet godina biti u potpunosti stabilna, u punoj mjeri demokratska država“, ističe on.

Pavićević naglašava da Jakov Milatović, i pored brojnih pozitivnih aspekata koje je iskazao kroz funkciju predsjednika, i dalje ima ponešto da nauči.

„Moje očekivanje je da Jakov Milatović u nastavku mandata pokaže da je ozbiljniji nego što je bio u prvih godinu dana. Prije svega očekujem veću ozbiljnost u odnosu prema našim međunarodnim partnerima, i da se on u komunikaciji sa njima postavi kao autoritet, koji nastupa sa najautoritativnije pozicije predsjednika države. Jakov ne smije da dozvoli da se i dalje predstavlja strancima kao marioneta”, kazao je Pavićević u izjavi za televiziju Adria.

Zaključuje da je dobro što je crnogorska javnost praktično zaboravila na vladavinu Mila Đukanovića, ali i da se moraju dati odgovori na neka otvorena pitanja.

„Ti nisi mogao bez Mila nikuda, pitao se za svaku sitnicu u državi, a danas se ništa ne pita. Ja mislim da je u očima građana to ključna stvar. Što se tiče nekih drugih pitanja, kao što su kriminal i korupcija, ja bih tu temu uvijek usmjerio Specijalnom državnom tužilaštvu. Ono je za jako kratko vrijeme steklo značajno povjerenje građana. Ako ima nekog osnova da Đukanović bude dio tih priča i istraživanja, mislim da je to za SDT, pa da im prepustimo.“



Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci