Skip to main content

Ministar prosvjete

Vojinović: Potpisivanjem Temeljnog ugovora opravdali smo ulazak SNP-a u manjinsku Vladu

Vojinović: Potpisivanjem Temeljnog ugovora opravdali smo ulazak SNP-a u manjinsku Vladu


Ministar prosvjete Miomir Vojinović poručio je u intervjuu za Borbu da je Socijalistička narodna partija opravdala ulazak u Vladu potpisivanjem Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom.
Ministar prosvjete Miomir Vojinović poručio je u intervjuu za Borbu da je Socijalistička narodna partija opravdala ulazak u Vladu potpisivanjem Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom.


Vojinović: Potpisivanjem Temeljnog ugovora opravdali smo ulazak SNP-a u manjinsku Vladu
Miomir Vojinović

„To je bio i trenutak, kada smo konačno dokazali opravdanost našeg ulaska u 43. Vladu Crne Gore. Uvjeren sam da svaki ministar, funkcioner, koji trenutno odgovara svojim zadacima i poslovima u Vladi, sa maksimalnom odgovornošću to radi, dokazujući još jednom da nam je interes građana na prvom mjestu. Vlada u tehničkom mandatu ne samo da funkcioniše, nego i pokazuje izuzetno dobre rezultate. Tako će biti dok se ne postigne neki novi dogovor, oko izbora nove vlade, ili odlaska na prijevremene izbore“, kazao je Vojinović u intervjuu za Borbu.

Vojinović želi da svojim radom ostavi trag u ministarstvu prosvjete.

„Spreman sam da odgovaram za period dok ja rukovodim ovim resorom. Ono što odgovorno tvrdim jeste da transparentnost, profesionalizam i posvećenost redovnim obavezama ostaju kao dio trenutne politike ministarstva prosvjete. Tako će biti dok sam ja na čelu ovog resora“, kazao je Vojinović u intervjuu za Borbu.

Već osam mjeseci ste ministar u Vladi Crne Gore. Možete li građanima sublimirati koji su rezultati Vašeg kabineta? Na šta ste najponosniji?

Svakako da ministarstvo koje u ovom trenutku pokrivam, zahtijeva maksimalnu mobilnost, profesionalizam i predan rad svih zaposlenih u njemu. U tom pravcu smo se od prvog dana uhvatili u koštac sa poteškoćama, koje nijesu nimalo ni male, ni jednostavne.

Dobro znate da sam se od starta zalagao za poboljšanje materijalnog statusa prosvjetnih radnika, što je preduslov uspješnog rada i nastavnog procesa. Koristim priliku da i zvanično saopštim da su pregovori skoro završeni i da vjerujem da će prosvjetni ranici biti zadovoljni. Imajući u vidu činjenicu da još uvijek čekamo zvaničan stav Sindikata prosvjete, u ovom trenutku mogu
samo reći da će povećanje biti najveće, kao nikada do sada u okviru resora prosvjete.

U saradnji sa UNICEF-om i drugim našim međunarodnim partnerima urađena je „Analiza stanja u obrazovnom sektoru“. Mogu slobodno reći da je riječ o najsveobuhvatnijem dokumentu ove vrste, koji će nam, sa jedne strane, ukazati na propuste i slabosti, a sa druge strane, dati odgovarajuće smjernice za njihovo rješavanje.

I u oblasti ulaganja, infrastructure ostaju pozitivni i vidljivi tragovi. Izgrađena je nova, moderna škola, renovirani su i adaptirani mnogobrojni objekti. Sve je spremno i za izgradnju novih vrtića i nastavak uspješne politike i na ovom polju.

Iako je pala zbog potpisivanja Temeljnog ugovora, Vlada Dritana Abazovića nastavlja da vlada u tehničkom mandatu. Da li Vam te okolnosti otežavaju posao? Imate li neka ograničenja ili ministarstvo uobičajeno funkcioniše?

Prije nego konkretno odgovorim na Vaše pitanje, dozvolite mi da iskažem svoj lični stav činjenicom, na koju sam posebno ponosan. Jedan sam od ministara Socijalističke narodne partije, koji je, mogu slobodno reći, dio naše istorije. Duboko vjerujem, da sam, glasajući za Temeljni ugovor, ostavio vječiti trag, pokazavši i na ovaj način, kako se brani ona istinska njegoševska Crna Gora na koju smo svi ponosni.

To je bio i trenutak, kada smo konačno dokazali opravdanost našeg ulaska u 43. Vladu Crne Gore. Uvjeren sam da svaki ministar, funkcioner, koji trenutno odgovara svojim zadacima i poslovima u Vladi, sa maksimalnom odgovornošću to radi, dokazujući još jednom da nam je interes građana na prvom mjestu. Vlada u tehničkom mandatu ne samo da funkcioniše, nego i pokazuje izuzetno dobre rezultate. Tako će biti dok se ne postigne neki novi dogovor, oko izbora nove vlade, ili odlaska na prijevremene izbore.

Na sve smo spremni, i svemu smo naredni, a do tada, Ministarstvo prosvjete, bez obzira na mnoge neargumentovane kritike, nastavlja sa dostizanjem svojih veoma uspješno zacrtanih ciljeva.

Kakvo je stanje ostavila prethodna administracija?

Nisam to radio ni ranije, pa ne želim ni sada da komentarišem politiku mojih prethodnika.

Želim da svojim radom ostane trag u Ministarstvu prosvjete. Spreman sam da odgovaram za period dok ja rukovodim ovim resorom. Ono što odgovorno tvrdim jeste da transparentnost, profesionalizam i posvećenost redovnim obavezama ostaju kao dio trenutne politike ministarstva prosvjete. Tako će biti dok sam ja na čelu ovog resora.

Roditelji su potrešeni nedavnim dojavama da se u školama širom Crne Gore nalaze bombe. Nije prvi put da se ovo dešava, shodno tome, jesu li škole bezbjedne za đake u Crnoj Gori?

U potpunosti razumijem zabrinutost roditelja, ali koristim i ovu priliku da vas uvjerim da bezbjednost naše djece ni jednog trenutka nije bila ugrožena.

U saradnji sa predstavnicima Uprave policije, od trenutka saznanja preduzete su sve neophodne zakonske mjere, kako bi naša djeca bila bezbjedna. Svakako da najoštrije osuđujem i ovaj pokušaj destabilizacije obrazovnog sistema u našoj državi. Ponavljam i podvlačim, Ministarstvo preduzima sve mjere kako bi naš obrazovni sistem funkcionisao na najbolji način.



Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci