Skip to main content

u martu, maju, junu i septembru

Do zuba naoružan uz amin države: Pripadnik škaljarskog klana tokom 2021. dobio četiri oružna lista

Do zuba naoružan uz amin države: Pripadnik škaljarskog klana tokom 2021. dobio četiri oružna lista


Pripadnik barske ćelije škaljarskog klana Stefan Janković (29) tokom 2021. dobio je četiri dozvole za držanje i nošenje oružja, pišu “Vijesti”.
Pripadnik barske ćelije škaljarskog klana Stefan Janković (29) tokom 2021. dobio je četiri dozvole za držanje i nošenje oružja, pišu “Vijesti”.


Do zuba naoružan uz amin države: Pripadnik škaljarskog klana tokom 2021. dobio četiri oružna lista
Ilustracija, foto: Freepik

Prema podacima “Vijesti”, tom Baraninu, za kojim policija traga, odobreno je da nabavi i nosi lovačke karabine Steyr Scout, kalibra 308 Win, i Browning Bar MK3 Composite, odnosno repetirajuće dugocjevno vatreno oružje, lovački poluautomat Franchi Instict Catalyst, ali i pištolj Steyr Arms, model C9-A2 MF, kalibra 9X19mm.

Te dozvole izdate su mu 2. marta, 7. maja, 30. juna i 8. septembra 2021.

“Vijesti” iz Uprave policije očekuju odgovore ko je i pod kojim obrazloženjem dozvolio da se legalno naoruža taj, po tvrdnjama Specijalnog državnog tužilaštva (SDT), pripadnik organizovane kriminalne grupe.

Dva puta bježao policiji

Godinu nakon što su počeli da mu izdaju oružne listove, policajci su dva puta pokušali da uhapse Jankovića i to zbog sumnje da je sa više pripadnika škaljarskog klana pripremao likvidaciju pripadnika njima suprotstavljenog kavačkog klana. Oba puta im je pobjegao.

Prvi put to je učinio 22. juna 2022. godine, a tokom te akcije policija je upotrijebila vatreno oružje, pokušavajući bezuspješno da liši slobode tog osumnjičenog. Pobjegao im je kroz prozor svoje kuće, koju su inspektori pretresali.

“U znak upozorenja, kada je osumnjičeni počeo da bježi, policajci su pucali uvis”, rekao je tada njihov sagovornik iz vrha Uprave policije.

Šest mjeseci kasnije, 3. decembra iste godine, policija je navodno pratila automobil u kom su ga uočili, ali je Baranin i tada uspio da pobjegne. Tog puta utekao im je iz vozila koje je bilo u pokretu, a policajci nijesu uspjeli da mu uđu u trag.

Prema tvrdnjama SDT-a Stefan Janković, njegov braz Martin Janković i njihovi sugrađani Edin i Elvin Muratović, Vladimir Ulama, Marko Peruničić i Stefan Mićić po nalogu šefa kriminalne grupe, sada pokojnog Mila Radulovića, pratili su i osmatrali Nikolu Spasojevića, izvjesnog Milana i još neke osobe i čekali uputstva za njihovu likvidaciju.

Dokaze o njihovim zločinački planovima crnogorski istražitelji dobili su putem međunarodne pravne pomoći, od Agencije Evropske unije za sprovođenje zakona (Europola).

“Sjutra ujutro treba svi da smo na teren, jer on je aktivan ujutro od 8 do 10 – 11 sati. Misli on da mi spavamo, pa se šunja”, poručivali su škaljarci 28. avgusta 2020.

Spisi u koje su “Vijesti” imale uvid pokazuju da je specijalni tužilac Miroslav Turković, sa svojim timom, tokom izviđaja prikupio i materijalne dokaze kojima su potkrijepljeni navodi Europola. Prema tim dokazima, osumnjičeni su tokom avgusta 2020. postali članovi kriminalne grupe Radulovića, a svi su imali određena zaduženja. Zaduženje Stefana Jankovića bilo je da sa drugim pripadnicima kriminalne organizacije opservira i prati osobe čija ubistva su planirana, prikuplja podatke o automobilima koja koriste “lica koja su predmet interesovanja kriminalne organizacije”.

U spisima piše da je to radio zbog lakšeg praćenja onih čija ubistva su planirana, a potom je dostavljao podatke organizatoru i drugim pripadnicima kriminalne organizacije.

Njegova uloga navodno je bila i da planira način i sredstva za opservaciju i predlaže lokacije pogodne za osmatranje onih čija ubistva su dogovorena.

Braća Janković godinama su u policijskoj evidenciji označeni kao bezbjednosno interesantna lica. Prije ubistva Baranina Alana Kožara slovili su za ljude od njegovog povjerenja.

Stefan Janković hapšen je 2017. zbog iznude, ali je tokom postupka u odnosu na njega obustavljena istraga. Godinu kasnije policija je u kući koju su koristili od i njegov brat pronašla arsenal oružja, optičke nišane, ručne radio-veze, bajonet i eksploziv. Tada im je privremeno oduzet blindirani “audi A8” i još tri četvorotočkaša.

Navodno, na braću Janković pucano je u avgustu 2019. na Adi Bojani, ali taj slučaj nikada nije rasvijetljen.

Planovi u grupnom čatu

Ubijeni Mile Radulović u grupnom čatu, preko kriptovane Skaj aplikacije, dijelio je zadatke pripadnicima svoje krimialne grupe, pa su se porukama i dogovarali o tome ko gdje nadzire Spasojevića.

Poruke koje razmjenjuje pokazuju i da su na dan parlamentarnih izbora 30. avgusta 2020. pokušavali da mu uđu u trag, pa konstatuju da nije dolazio na biračko mjesto.

“Moramo sad stisnut ovih dana pa ćemo se mijenjat ko će brdo, a ko Sozina. Uglavnom, sigurno što veli Fantom, on će u 10 dana poć”, šalje tog dana Radulović.

Nekoliko sati kasnije, oko 18 poslije podne, pita dva člana svoje ekipe, koje naziva Skaj nadimcima Kapri i Ugostitelj, kako izdržavaju: “Čitav dan od 5”…

“Od sjutra ćemo od 9, on i onako ne izlazi prije 10”, poručuje Radulović.

“Nema šta, samo da ga ulovimo sve li mu jebem”, odgovara mu Ulama, koji je na toj nekada zaštićenoj aplikaciji koristio nadimak Kapri.

Škaljarci u toj grupi konstatuju da Spasojević sigurno te noći neće izlaziti iz kuće, jer su mogući neredi nakon izbora, pa Stefan Janković predlaže da on od ujutro nadgleda kretanje tog Baranina.

“Na brdo sam u 8”, piše on, a od ujutro detaljno izvještava članove klana i šalje im fotografije koje pokazuju da sve snimaju kamerom.

“Citroen izašao, žena u njega. Još malo će on sig…. Sve vidimo odavde, ako krene za PG”, šalje narednog dana u 8.58 sati.

Nekoliko minuta kasnije izvještava da se žena vratila “citroenom”, a ostali članovi grupe pišu da je i Spasojevićev otac prošao kroz Bar “golfom”…

“Samo se plašim da ova špijundara se zabije kući dan dva zbog izbora, ali mora on put PG krenut, tamo je šire no u Bar!!! Moramo sad stisnut sve!!! Da to ispratimo!!!”, piše Radulović, a potom se interesuje i ima li tog dana u Baru “murije”…

Nakon što ga ostatak ekipe izvještava da nema, poručuje: “E tako, da se može normalnije živjeti”, a Stefan Mićić konstatuje da je od tog dana sloboda…

“Hahahah a mi smo opozicija svakom, no ajd’ da maknu ove Katnića (Milivoja), Lazovića i bagru, pa da ih lovimo malo, da vide što su i ko su!!!! Što nam ta bagra napravi!!”, piše Radulović.

U prepisku se tada uključuje Ulama, koji reaguje psovkom, a onda i Stefan Janković:

“Tog tajnovidca pustog što vidi na daljinu, e sad i mi vidimo. U kobasice bi ih napunio sve”, prijeti taj Baranin.

Prema tvrdnjama SDT-a, grupa je pratila Spasojevića do 14. oktobra 2020. godine, kada su kavčani oteli, a kasnije i zvjerski ubili njihovog vođu Mila Radulovića.

Šta predviđa zakon

Prema Zakonu o oružju, odobrenje za nabavku oružja kategorije B izdaje se fizičkom licu radi lične bezbjednosti ili držanja i nošenja lovačkog i sportskog oružja, ako ispunjava opšte i posebne uslove.

Neki od uslova su da mora imati opravdan razlog za nabavku oružja, da nije pravosnažno osuđen za krivična djela protiv ustavnog uređenja i bezbjednosti Crne Gore, čovječnosti i drugih dobara zaštićenih međunarodnim pravom, života i tijela, opšte sigurnosti ljudi i imovine, kao i krivična djela koja u sebi sadrže elemente nasilja….

“A sadržani su u krivičnim djelima protiv: imovine, slobode i prava čovjeka i građanina, polne slobode, braka i porodice, pravosuđa, javnog reda i mira, službene dužnosti, Vojske, životne sredine koja se odnose na ubijanje i mučenje životinja, ili ako je za ta krivična djela pokrenut postupak”, propisano je Zakonom.

Takođe, onaj kome se izdaje dozvola, ne smije biti pravosnažno kažnjen za prekršaj koji ukazuje da bi oružje moglo biti zloupotrijebljeno, posebno za prekršaj sa elementima nasilja u porodici, odnosno da nije pokrenut postupak za ove prekršaje, a nužno je i da ne postoje druge okolnosti koje ukazuju da bi oružje moglo biti zloupotrijebljeno…



Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci