Skip to main content

Plata na računu istog trena kad je i uplaćena, čak i vikendom? U Evropi je to realnost, u CG tek krajem 2023. godine

Plata na računu istog trena kad je i uplaćena, čak i vikendom? U Evropi je to realnost, u CG tek krajem 2023. godine



Plata na računu istog trena kad je i uplaćena, čak i vikendom? U Evropi je to realnost, u CG tek krajem 2023. godine
Ilustracija

U Centralnoj banci Crne Gore za portal ADRIA kažu da je sistem instant plaćanja kompleksan, ima različite logičke i funkcionalne cjeline, pa i sama realizacija, odnosno implementacija, zahtijeva pažljivu pripremu, kako od strane CBCG, tako i od eksternih subjekata, poput banaka, privrednih društava i samih korisnika tj. građana bez čijeg učešća nema uspješne cjelovite implementacije ovakvog sistema.

“Stoga je Centralna banka Crne Gore, nakon sprovedenih analiza i razrade koncepta, obezbijedila ekspertsku pomoć Svjetske banke, kako bi pripremljeni model bio sagledan iz perspektive eksperata čije reference uključuju uspješne projekte implementacije instant plaćanja u drugim zemljama. U toku je zajednički rad Centralne banke sa ekspertskim timom Svjetske banke, koji će rezultirati finalnim opisom funkcionalnih zahtjeva Sistema”, kažu u CBCG.

Sistem u funkciji do kraja 2023. godine

U ovom trenutku, dodaju oni, je teško procijeniti kada će sistem biti operativan, zato što će pored kompleksne tehničke implementacije, projekat  obuhvatiti i druge aktivnosti, kao što su: prilagođavanje svih učesnika novim standardima, definisanje pravila rada instant plaćanja, utvrđivanje formata poruka, izrada uputstava za korisnike.
Centralna Banka CG

“Projekat zahtijeva i osmišljavanje i sprovođenje komunikacijske platforme namijenjene svim pravnim i fizičkim licima kao potencijalnim krajnjim korisnicima, zatim neophodne izmjene postojećeg regulatornog okvira, izgradnju internih resursa koji će opsluživati rad sistema po modelu 24h dnevno, 365 dana u godini itd. Iako bi, prema planu CBCG,  centralni sistem instant plaćanja trebalo da bude operativan do kraja 2023, treba uzeti u obzir i iskustvo zemalja koje su implementirale sistem instant plaćanja, koje ukazuje da ovaj proces nije linearan i podložan je izmjenama tokom implementacije”, objasnili su u CBCG.

Izvjesno je, dodaju u Centralnoj banci, da će u narednom kvartalu (april-jun 2022.) biti definisana finalna projektna dokumentacija i pokrenut postupak javne nabavke.

Modeli plaćanja

Modeli implementacije sistema instant plaćanja se prilično razlikuju u nekim zemljama u Evropi i u okruženju.

“CBCG se opredijelila za model cjelovitog, skalabilnog rješenja, koje obuhvata i osnovnu strukturu i dodatne servise, sa ciljem postizanja što masovnije upotrebe ovog servisa, i što je najvažnije, da ga učini lako dostupnim svim zainteresovanim korisnicima. Ujedno, ovaj model je bio i prvi izbor anketiranih poslovnih banaka u Crnoj Gori”, ističu u CBCG.

Korona virus i instant plaćanje

Iz Centralne banke za ADRIU kažu da je pandemija korona dodatno ukazala da tehnologije mogu biti oslonac i korisno sredstvo u vanrednim okolnostima.

“Podstaknuti specifičnim ograničenjima tokom pandemije, korisnici koji su šalter zamijenili nekim od digitalnih servisa, sada ne pokazuju spremnost da se vrate na stari način obavljanja transakcija. Naprotiv, od pružalaca usluga se sada očekuje više digitalnih servisa, jednostavnije opcije za upravljanje, veća sigurnost i brzina servisa. U tom smislu, pandemija je s jedne strane pomogla da se jasnije prepoznaju potrebe korisnika, dok je s druge strane logistika neophodna za konkretnu realizaciju aktivnosti, usljed restriktivnih mjera postala kompleksnija”, zaključili su u CBCG.

Instant plaćanje u praksi

Kada su u pitanju plate, poslodavci u Crnoj Gori moći će ubuduće svojim zaposlenima da isplaćuju zarade i neradnim danima, čak i noću, a građani će istog trenutka na svojim računima imati uplaćeni novac.

Troškovi će biti niži u odnosu na plaćanje karticama, jer mnoge banke prilikom svakog provlačenja kartice kroz terminal uzimaju proviziju.

Kako to funkcioniše u praksi

Instant plaćanje daje mogućnost klijentima da povežu broj svog mobilnog telefona sa tekućim računom, tako da sva plaćanja možete jednostavno telefonom platiti. 
2018 finans soner canko

Prvo, potrebna vam je mobilna aplikacija (npr. mwallet) koja omogućava novčane transakcije direktno sa tekućeg računa.

U praksi to bi izgledalo ovako. Nalazite se u prodavnici gdje kupujete namirnice. Kasirki kažete da plaćate putem mwallet-a, prinosite svoj telefon terminalu i transakcija se odmah obavlja. 

Takođe, biće vam omogućeno plaćanje putem QR koda.

Na primjer, dok se vozite taksijem, a pri tome žurite, već unaprijed ćete moći da skenirate QR kod koji će svaki taksista morati da ima u vozilu. Zatim će vam se automatski popuniti određeni podaci i vi ćete čim taksista isključi taksimetar moći da ukucate iznos vožnje i kliknete opciju plati. Na tabletu taksiste istog trenutka stiže obavještenje o uplati. 

Ista situacija je i u restoranima gdje konobar putem POS terminala generiše QR kod, vi ga skenirate, pogledate šta je tačno na računu, a zatim platite. 

Plaćanje računa

Zaboravite na čekanje u redovima da bi poslali novac ili platili račune. Instant plaćanje upravo omogućava da to uradite jednostavno sa mobilnog telefona. I nema veze u kojoj banci osoba kojoj šaljete novac ima otvoren račun, transakcija se obavlja praktično trenutno. Može biti izuzetaka, ali transakcija ne smije biti duža od 10 sekundi.  
edahab corporate Bill and expenditure

Velika bezbjednost

Bezbjednosna prednost u odnosu na plaćanje karticom je što vi nikome ne dajete svoje podatke, ne upisujete brojeve u neki formular niti informacije o vama ostaju na internetu.

Plaćanje se obavlja putem banke, a ne nekog neprovjerenog sajta. Vaša banka učitava podatke o uplati koju treba da izvršite i od vas putuje samo novac i šifra konkretne uplate po kojoj se prepoznaje da ste je baš vi obavili. 
instant placanje

Da li će instant plaćanje zaživjeti u Crnoj Gori

Da bi instant plaćanje zaživjelo, moraju mnogi da se njemu prilagode. Svaka prodavnica mora biti opremljena specijalnim terminalima, na kojima se generiše kod. 

Banke koje budu pružale usluge instant plaćanja biće u obavezi da omoguće instant plaćanja na šalterima u okviru svojih ekspozitura, kao i korišćenjem elektronskih kanala poput internet i mobilnog bankarstva. 



Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci