Skip to main content

Građanska alijansa za ADRIU: Ustavni sud u blokadi od 13. septembra

Građanska alijansa za ADRIU: Ustavni sud u blokadi od 13. septembra




Nakon što Ustavni odbor nije izabrao makar jednog kandidata za sudiju Ustavnog suda, raspisan je novi poziv za izbor četiri sudije. Kako bi se ispoštovale sve zakonske procedure za izbor sudija, prema riječima Ćupića, nemamo dovoljno vremena.

“Skupština Crne Gore je prema našem mišljenju propustila jednu veliku šansu da izabere u julu barem jednog sudiju Ustavnog suda, kako ne bi došli u situaciju da od 13. Septembra Ustavni sud funkcioniše sa troje sudija. Ustavni odbor je raspisao javni poziv za izbor sudija Ustavnog suda od prvog avgusta, ali smatramo da su rokovi koje treba ispoštovati u tom period takvi da do 13. Septembra vjerujemo da Skupština ne može završiti svoj posao I na taj način ulazimo u jednu situaciju gdje će Ustavni sud funkcionisai sa troje sudija”, rekao je on.

Ćupić ističe da nije samo problem to što će u izbornim sporovima izostati odluke Ustavnog suda, što je uslov za legalne i legitimne izbore, već problem nastaje što blokadom te institucije nije moguće okončati preko 250 predmeta u kojima se raspravlja o ustavnosti zakona i drugih opštih pravnih akata.

 “Posledice su takvog postupanja veoma značajne, velike I teške, ne samo zbog izbornog procesa I eventualnog neizbora sudija,  koje bi odlučivale o žalbama tokom izbornog procesa, već su tu mnogo veći problem. …. Osim izbora ima I mnogih inicijativa za ocjenu ustavnosti određenih akata tako da će to biti na čekanju. …. To stvara neki drugi problem, jer Evropski sud za ljudska prava može ustavnu žalbu smatrati nedjelotvornim pravnim sredstvom, što predstavlja veliki problem”, ističe on.

Ovakav scenario je, naglašava Ćupić, apsolutno u suprotnosti sa proklamovanom EU agendum, ali navedeni problem je važnije riješiti zbog cjelokupnog društva nego zbog dobijanja štrikova ka evropskom putu.

“Ovo je veoma značajno za evropski put Crne Gore, ali valjda ne bi trebalo kao društvu da nam bude bitno samo da ispunjavamo neke štriove da dobijamo za ispunjenost nekih obaveza na Evropskom putu već je to bitno za cjelokupno društvo, da stvorimo institucije sistema koje funkcionišu. Tako da bi to ako ne zbog Evrope trebali radi sebe da rešavamo”, kazao je naš sagovornik.

Zaključio je da su političke elite na primjeru Ustavnog suda pokazale veliku nepromišljenost i umjesto da su jačali kapacitete I rešavali dosadašnje probleme imamo problem sa cjelokupnim sudstvom u Crnoj Gori.



Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci