Skip to main content

onlajn sistem odobrio nalog za razvod u roku od 21 minuta

Advokatska kancelarija greškom razvela pogrešan bračni par

Advokatska kancelarija greškom razvela pogrešan bračni par


Jednostavna greška službenika advokatske firme koja je slučajno izabrala pogrešnu datoteku iz padajućeg menija na internet portalu dovela je do neopozivog razvoda pogrešnog bračnog para.
Jednostavna greška službenika advokatske firme koja je slučajno izabrala pogrešnu datoteku iz padajućeg menija na internet portalu dovela je do neopozivog razvoda pogrešnog bračnog para.


Advokatska kancelarija greškom razvela pogrešan bračni par
Ilustracija, foto: Freepik

Par, kojeg sud naziva gospodin i gospođa Vilijams, bio je u braku 21 godinu dok se nisu razdvojili 2023.

Advokati londonske firme Vardags, na čelu sa Aješom Vardag, samozvanom „divom razvoda“, koristili su internet portal i greškom podnijeli zahtjev za konačnu narudžbinu za razvod bračnog para, koji je još pokušavao da dogovori finansijske aranžmane za njihov razvod braka.

Ser Endrju Mekfarlejn, predsjednik porodičnog odjeljenja, objasnio je da su advokati namjeravali da podnesu zahtjev za razvod za drugog klijenta.

Međutim, nenamjerno su otvorili elektronski dosije slučaja, slučajno izabrali iz padajućeg menija dosije “Vilijams protiv Vilijamsa” i tako podneli zahtjev za konačnu naredbu u ovom slučaju.

Advokati u Vardagsu, koji su zastupali suprugu, koristili su internet portal „bez instrukcija ili ovlašćenja svog klijenta“. Onlajn sistem  je, kako su kazali, funkcionisao „uobičajenom brzinom“ i odobrio je nalog za razvod Vilijamovih u roku od 21 minuta.

Advokati su shvatili svoju grešku dva dana kasnije i zatražili od višeg suda da poništi konačnu odluku o razvodu.

Oni su to opisali jednostavno kao grešku jer je neko u advokatskoj firmi Vardagsu “kliknuo na pogrešan taster” i tvrdili da, pošto je konačna naredba prijavljena greškom, treba je ostaviti po strani, izvještava britanski Gardijan.

Ali sudija je odbio prijavu i rekao: “Postoji snažan interes javne politike u poštovanju sigurnosti i konačnosti koji proizilaze iz konačnog naloga za razvod i održanju statusa kvo koji je on uspostavio.”

Takođe je dodao da je potrebno ispraviti utisak da će portal za razvode na mreži isporučiti konačan nalog za razvod tamo gdje se ne želi jednostavno “pritiskom na pogrešno dugme”.

“Kao i mnogi slični onlajn procesi, operater može doći samo do završnog ekrana gdje se vrši posljednji klik miša nakon putovanja kroz niz ranijih ekrana”, rekao je on.

Iz advokatske firme Vardag, jedne od najplaćenijih za razvode u Velikoj Britaniji, rekli su da je sudija donio “lošu odluku” i da je odlučio “kompjuter kaže ne, razvedeni ste”.

Vardag je izjavila ovim povodom:

“Država ne bi trebalo da se razvodi na osnovu činovničke greške. Mora postojati namjera kod osobe koja se razvodi, jer princip namjere leži u osnovi pravde našeg pravnog sistema. Kada se sudu ukaže na grešku i svi prihvate da je greška napravljena, ona očigledno mora da se otkloni… To znači da, za sada, naš zakon kaže da se možete razvesti greškom napravljenom na internetu, A to jednostavno nije u redu, nije razumno, nije pravda”.



Komentari

Subscribe
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci